Nacionalni Park Krka

krka

Krka teče dužinom od 75 km, od živopisnog izvora kraj Knina, pa sve do Jadranskog mora, u koje se ulijeva kod Šibenika. Kao prirodna granica između Sjeverne Dalmacije i Srednje Dalmacije, Krka je na ograncima Dinarida izdubila vapnenačku zaravan stvarajući prirodne slapove i pregrade.

Nacionalni park Krka proglašen je 1985. god.  Nacionalni park Krka prostire se na površini od 142,2 km2. a od toga vodene površine pokrivaju 25,6 km2.

Skradinski buk su živopisni slapovi na rijeci Krki, a voda se prelijeva u kaskadama preko 17 sedrenih barijera – najveći pad je 45 m. U Nacionalnom parku Krka su i manastir Krka, srednjevjekovne utvrde Trošenj i Nečven te slikoviti antički gradić Skradin.

Na rijeci Krki se može kupati, unajmiti motorni čamac za vožnju uzvodno sve do Roškog slapa, kanjonskim koritom rijeke, a kanjoni su negdje visoki i do 200m, do jezera Visovca s otočićem te dalje do Roškog slapa.

Nacionalni Park Plitvička jezera

plitvice

Smještena u gustoj šumi, Plitvička jezera se smatraju najljepšim prirodnim fenomenom na svijetu.

16 jezera prelijeva se preko 92 slapa kroz slikoviti krajolik. Plitvička jezera proglašena su nacionalnim parkom 1949, a od 1979 su na UNESCO-voj listi Svjetske prirodne baštine. Atrakcije ovog Nacionalnog parka takoder ukljućuju nekoliko špilja i raznovrsnu floru i faunu.

Obilazak Parka s vodičem traje oko 2 i pol sata, uključujući vožnju barkom i šetnju.

Nacionalni Park Kornati

kornati

U sredisnjem dijelu hrvatskog Jadrana, na sutoku sibenskih i zadarskih otoka, smjestila se jedna zasebna i po mnogocemu posebna skupina otoka nazvana Kornati.

Kornatski arhipelag sastoji se od 89 otoka i otočića. Zahvaljujući svojoj iznimnoj ljepoti i jedinstvenosti arhipelag je proglašen nacionalnim parkom 1980.